Crazy Heart

19 02 2010

Oskarji se bližajo, medtem ko so skoraj vse pomembnejše nagrade že podeljene in nobena skrivnost ni, da je Jeff Bridges glavni favorit za oskarja. Skozi kariero je do sedaj ustvaril mnogo presunljivih igralskih preformansov in ta nagrada bi poplačala tudi »dolg«, ki se je ustvaril na njegovo ime. Film Crazy Heart je šov, ki ga je ukradel vedno izvrstni Jeff, a poleg njegove igre je tudi zgodba zanimiva, sicer ne posebno izvirna ali močna, ampak vseeno predstavlja nadpovprečen izdelek ameriške filmografije.

Bad Blake je ostareli kantri pevec, ki je z leti postal precejšen alkoholik. Včasih je bil glavni, sedaj je le še senca tistega. Njegovo življenje je vse bolj prazno in bedno, vse dokler ne spozna mlade novinarke, v katero se zaljubi in si želi skupnega življenja. Odvisnost od alkohola pa mu tega seveda ne omogoča. V prvi vrsti gre tu za zanimivo karakterno študijo, v kateri ne manjka že dodobra obrabljenih motivov alkoholizma, kantri glasbe, propadanja, staranja, ljubezni in podobnih »klišejev«. To gledalca niti ne moti toliko, saj film niti ne skuša biti inovativen, glavni namen je prikaz umirjene zgodbe na gledalcem zanimiv način, kar pa novincu na režiserskem stolčku, Scottu Cooperju, nedvomno dobro uspe.

K umirjeni naraciji veliko doprinese dobra glasbena kulisa, gre povečini za country (očitno) glasbo, kar bo nekaterim bolj, drugim pa manj ugajalo, saj pri nas country ni ravno najbolj priljubljena zvrst. Ob vseh skladbah, ki se pojavijo očitno izstopa naslovna pesem, ki doprinese tudi veliko k zgodbi, »The Weary Kind«. Gre za odlično napisano besedilo, ki ob pravih tonih zadane prava čustva in odločno pripomore k čustveni moči filma.

Ljubitelji kakovostnih, nizkoproračunskih glasbenih dram zagotovo ne bodo razočarani, saj je Crazy Heart navkljub dokaj preprostemu zapletu nadpovprečna stvaritev, ki spada med boljše filme prejšnjega leta. Če ne drugega boste zagotovo uživali v igri Jeffa Bridgesa, ki se popolnoma zlije z likom Bada Blaka in je odločno na poti k svojem prvem (težko prisluženem) oskarju. Crazy Heart nam pove interesantno zgodbo na umirjen in iskren način, kar bodo nekateri cenili bolj, drugi pa pač manj…

Ocena: 7/10

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objaviKomentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !