2000-2009

30 12 2009

Pa je tu še zadnja letošnja objava in mislim, da izbor teme skorajda ne bi mogel biti boljši, saj na to temo vsakdo kaj razmisli in pušča mnogo vrat odprtih. Za nami je leto 2009 in s tem tudi prvo desetletje tretjega tisočletja. V teh letih se je zgodilo marsikaj zanimivega tako na področju filma kot tudi na vseh ostalih mogočih področjih. Seveda tukaj ravno ne bi zgubljal besed o političnih in ostalih spremembah, ki so se godile v zadnjih desetih letih, temveč bi dal rad precej večji poudarek na filmsko dogajanje v zadnjih letih. Mnogo kritikov ob zaključku leta 2009 objavlja lestvice najboljših filmov desetletja. Nekatere so si dokaj podobne, nekatere ne toliko, a tudi sam sem se odločil, da bom sestavil lestvico desetih najboljših filmov tega desetletja, saj menim, da si filmi to nekako »zaslužijo«. Poleg lestvice sem se odločil, da bom podelil tudi neke vrste lastne nagrade, recimo »oskarje desetletja« v raznih kategorijah ter tam izpostavil (po mojem mnenju) najboljše dosežke. Opomnil bi le še na nekaj. Upam, da ne boste iskali raznih povezav med lestvicami, ki jih pišem, saj so mi vsi filmi na teh lestvicah res odlični, a zaradi raznih dejavnikov kaj hitro menjajo vrstni red. In morda mi določen film v drugačni konkurenci bolj sede kot drugje, morda je preteklo več časa in na tak način se ustvarijo drugačni občutki o filmu itd. Pa saj tudi vi spremljate filme in veste kako to gre. Dejstvo je, da se vseskozi spreminjamo in s tem tudi naši občutki do filmov ter dojemanje in povezanost z vsebino.

Prepričan sem, da je bilo to desetletje celotno gledano kar precej plodno. Morda so vmes sicer res prisotna leta, ko ni bilo ravno izstopajočih izdelkov, a pri sestavljanju lestvice sem ugotovil, da sem imel pri krčenju seznama s približno 30 na 10 kar precej težav, tako da je čisto mogoče, da je zaradi zanimive, da ne rečem težke, konkurence kakšen film tudi odpadel s seznama. Zato se mi zdi edino pravilno da ob lestvici pripišem še določene naslove, ki se mi zdijo vse več kot povprečni in so se me dotaknili na več ravneh. Morda sedaj, ko gledam nazaj na lestvico, ugotavljam, da je preveč ameriških filmov, a nekateri neameriški so bili zelo blizu deseterice, a se niso uspeli prebiti naprej. Priznam pa tudi to, da pogledam precej več ameriških filmov, a obenem tudi verjamem, da se v množici nesmiselnih »blockbusterjev« in raznih romantičnih komedij najdejo tudi zelo kvalitetni filmi, ki so predvsem zaradi višjih proračunov tudi boljši od filmov tuje produkcije. Seveda s tem ne želim reči, da so manj kvalitetni, le preprosto želim poudariti, da se z več denarja da ustvariti bolj gledljiv film, ki lahko ima boljše igralce in tehnično osebje z režiserjem na čelu, po kakovosti zgodbe gledano pa je še vedno na izredno visokem nivoju.

Da pa ne bom preveč dolgovezil, bi kar prešel k stvari. »Nagrade« sem podelil po lastnem videnju in tako niso nikakršna posledica dejanske vrednosti, odražajo le mojo predstavo o najboljših dosežkih tega desetletja in stvareh, ki so mene najbolj navdušile. Za konec bi rad voščil še srečno, uspešno in predvsem zdravo novo leto, v katerem vsem želim veliko dobrih filmov in čim manj nepotrebnega »jamranja«, torej vas vse pozivam k optimističnem gledanju v prihodnost in hvala da me spremljate ter računam na vas tudi v prihodnjem letu. Srečno 2010!

Malo jim je zmanjkalo do »špice« (v naključnem vrstnem redu):

- Requiem For A Dream

- Traffic

- Cidade De Deus

- Mar Adentro

- Crash

- Sin City

- Thank You For Smoking

- Babel

- Das Leben Der Anderen

- Into The Wild

- The Curious Case Of Benjamin Button

- Old Boy

- The Cove

- Mulholland Dr.

Top 10 2000-2009:

10. Lost In Translation (2003)

9. Amores Perros (2000)

8. Inglourious Basterds (2009)

7. There Will Be Blood (2007)

6. Little Miss Sunshine (2006)

5. Adaptation (2002)

4. Vanilla Sky (2001)

3. Synecdoche, New York (2008)

2. The Fountain (2006)

1. Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (2004)

Ja, zavedam se, da so na seznamu trije filmi Charlieja Kaufmana, a priznam, sem njegov velik fan. Preprosto z lahkoto se povežem praktično z vsakim njegovim delom in ob tem vsakič na drugačen način, kar je pravzaprav največji čar vsega. Med tretjim in drugim mestom vidim kar veliko povezanost, saj gre tu za filma, ki sta mi dala misliti daleč največ od vseh teh na seznamu in tudi tistih izven seznama. Oba vredna več ogledov. Morda tu še najbolj izstopa Vanilla Sky, a mimo občutkov, ki sem jih imel ob gledanju pač ne morem. Seveda se zavedam, da gre za precej »nepopoln« film, a konec in glasba sta v meni naredila svoje.

Najboljši režiser »00’s«:

1. Darren Aronofsky (The Fountain, Requiem For A Dream, The Wrestler)

2. Alejandro Gonzalez Inarritu (Babel, Amores Perros, 21 Grams)

3. Joel & Ethan Coen (No Country For Old Men, O Brother, Where Art Thou?, Burn After Reading)

Glavna moška vloga:

1. Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood)

2. Mickey Rourke (The Wrestler)

3. Benicio Del Toro (Traffic)

Glavna ženska vloga:

1. Kate Winslet (Revolutionary Road in praktično vse ostalo)

2. Ellen Burstyn (Requiem For A Dream)

3. Scarlett Johansson (Lost In Translation)

Stranska moška vloga:

1. Javier Bardem (No Country For Old Men)

2. Paul Dano (There Will Be Blood)

3. Eddie Murphy (Dreamgirls)

Stranska ženska vloga:

1. Jennifer Connely (Requiem For A Dream)

2. Mo’nique (Precious)

3. Adriana Barraza (Babel)

Izvirni scenarij:

1. Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (Charlie Kaufman)

2. Little Miss Sunshine (Michael Arndt)

3. Lost In Translation (Sofia Coppola)

Prirejeni scenarij:

1. Cidade de Deus (Braulio Mantovani)

2. Traffic (Stephen Gaghan)

3. No Country For Old Men (Joel & Ethan Coen)

Animirani film:

1. Wall-E

2. Finding Nemo

3. Up

Fotografija:

1. Rodrigo Prieto (Babel)

2. Anthony Dod Mantle (Slumdog Millionaire)

3. Roger Deakins (O Brother, Where Art Thou?)

Montaža:

1. Sang-Beom Kim (Oldboy)

2. Sally Menke (Kill Bill, Inglourious Basterds)

3. Joel & Ethan Coen (No Country For Old Men)

Glasbena podlaga:

1. Clint Mansell (The Fountain, Requiem For A Dream)

2. Gustavo Santaolalla (Babel, Brokeback Mountain)

3. AR Rahman (Slumdog Millionaire)

Pesem:

1. »The Wrestler« (The Wrestler)

2. »Everybody’s Gotta Learn Sometimes« (Eternal Sunshine Of The Spotless Mind)

3. »Man Of Constant Sorrow« (O Brother, Where Art Thou?)

Seveda bo sledila še lestvica najboljših filmov leta 2009, a si moram ogledat še nekaj pomembnih naslovov. Kdo ve, morda kateremu od teh uspe priti celo na zgornji seznam. Do takrat pa srečno in zdravo z obilico prijetnih filmskih ter življenjskih izkušenj.

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi24 odzivov v “2000-2009”

30 12 2009
Filip (12:41) :

Lestvica je tvoja, zato je super, da si dal gor samo tebi ljube filme. Meni je recimo zelo všeč Hayao Miyazaki in bi na svojo lestvico desetletja sigurno dal tudi kakšen njegov anime. Zdaj pa komaj čakam na tvojo lestvico naj 2009. LP

30 12 2009
IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER (13:15) :

Od vseh, ki si jih naštel, bi mesto pri meni našel le Requiem for a Dream.

30 12 2009
izmisljeni (15:47) :

zanimiv izbor, imava kar nekaj skupnih favoritov ….. npr. Ciudad de Deus, Amores perros, Sin city, Inglourious basterds ….

30 12 2009
w33d w33d (23:49) :

@Filip Od Miyazakija sem žal videl le Spirited Away (zanimivo, videl sem ga dvakrat. Enkrat sinhroniziranega v SLO, drugič pa v ANG) in mi je bil precej všeč, a vendar se me ni dotaknil do tako visokega nivoja, da bi ga uvrstil na ta seznam. Se pa strinjam, da je na njem nekaj magičnega. Ne vem zakaj, ampak čeprav uživam ob gledanju kvalitetnih animiranih filmov, mi ti nikakor ne pomenijo toliko kot klasični igrani filmi. Pač stvar okusa.

@Iztok Kar malce neverjetno se mi zdi, da se te je izmed vseh naštetih filmov dotaknil le Requiem, a lestvice so zelo subjektivna stvar, tako da v bistvu nič čudnega. Glede na tvoje ostale poste pa sklepam, da bi pri tebi LOTR zasedel eno izmed najvišjih mest.

@ismisljeni Hvala, sicer pa tudi sam dobro pišeš, tako da keep up the good work. ;)

30 12 2009
eraserhead (23:51) :

ni slabo… recimo mullholand dr. there will be blood, Lost In Translation, constant gardener, dogville, broken flowers, El laberinto del fauno, sin city, the fountain, shaun of the dead. bi bli recimo iz glave in še to ne lih v takem zaporedju… je pa lepo videt da se kdo potrudi kaj napisat.

2 01 2010
t-h-o-r (22:30) :

Kill Bill, Changeling, Million Dollar Baby, Children of Men, Amelie, Revolutionary Road, Bourne Trilogy, Rec, V for Vendetta, Vicky Christina Barcelona, The Departed, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Monster, Pan’s Labyrinth, Watchmen, oba Batmana, Letters from Iwo Jima

veliko filmskih užitkov v 2010 :)

3 01 2010
w33d w33d (12:42) :

@eraserhead in t-h-o-r Hvala obema in tudi vama veliko vsega v tem letu. :D

4 01 2010
t-h-o-r (07:34) :

pa tako čist fizikalno in astronomsko, se novo desetletje začne šele 2011 :P

4 01 2010
w33d w33d (18:27) :

Nisem strokovnjak na tem področju, a mislim, da si stroka ni povsem enotna. Nekateri pravijo, da je desetletje od xx01-xx10, drugi pa da je od xx00-xx09. Če se pravilno spomnim iz šole, nam je bilo rečeno, da je oboje pravilno. Sam sem se odločil tako, kot se pač sem, saj so dejansko vsi kritiki sedaj objavljali lestvice najboljših filmov desetletja. Sicer pa imaš verjetno res prav, saj se je štetje začelo z letom 1 in je bilo torej 1. desetletje zaključeno leta 10. Po drugi plati pa je spet obratno s stoletji x000-x999 je eno stoletje. Gledano z zgodovinarskega vidika pa mislim, da je desetletje xx00-xx09, a o tem bi več vedel kdo drug. Hehe, sem kar malce zašel:D

5 01 2010
bandit (15:22) :

desetletje, ki mu je vladal clint eastwood

6 01 2010
martek (06:51) :

Haha :) , končno nekdo, ki mu je Clint legenda, tako kot meni :) !!!

Svaka čast bandit! :D

6 01 2010
bandit (12:17) :

clint je legenda tako ali tako, to mora priznati vsak :)

ampak res je izjemen režiser in seveda vestern hero :D

7 01 2010
martek (16:12) :

Ne le izjemen, NAJBOLJŠI! :D

Aja, drugače pa vprašaj W33D-a kaj si mislu o njem, ker glede tega me iz dneva v dan bolj razočara :( .

Pa brez zamire MAJKL :)

7 01 2010
eli (20:30) :

najprej nisem imel namena sodelovati pri debati, a sem videl že pri invictusu da je nekdo poveličeval eastwooda, čisto neupravičeno. Eastwood dela filme za neumne ljudi, zakrivajte si oči, a to je resnica! Njegovi zapleti so enostavni, vsak bedak zna iz njegovega filma razbrati bistvo, vedno igra samo na čustva, nikoli ni za filmom večje resnice, kot je recimo pri najboljših režiserjih ala Terrence Mallick ali Kubrick in Gilliam.

7 01 2010
martek (20:49) :

Ja eli, zato pa ima verjetno 4 oskarje ter še kar nekaj nominacij aneda? Prosim te, da ne pišeš bedarij, saj izpadeš idiot. Sam se ne štejem med ne vem kakšne poznavalce filma, (vseeno pa lahko z gotovostjo trdim, da je Vzhodni les eden izmed najbolj uspešnih režiserjev vseh časov), zato ne komentiram mnenj ostalih na takšen način kot si ti komentiral Eastwooda, saj ima vsak posameznik svoj okus, ki mu povečini ostaja zvest. Ne morem komentirat Mallicka, Kubrick pa je tako ali tako eden izmed najboljših režiserjev vseh časov. Kar se pa tiče Gilliama in njegovih Monty Pythonov, pa lahko rečem le, SMEH, tako ali drugače.

7 01 2010
eli (21:09) :

no, da nebi o teh ušivih oskarjih. Glede na to da niti Hitchcock ni prejel u življenju oskarja, bi rekel da niso pravi pokazatelj nadarjenosti. Eastwood pa jih je dobil samo zato ker so njegovi filmi politično in moralno korektni vsaj tisti ki so dobili oskarje. Še tisti ki se, jih naštel so le dobri američani, kar ne pove nič. Pravi film je doma v italiji, na švedskem pa še kje. Ameriška filmografija ne seže niti do kolen najboljšim italijanskim filmom (Ladri di biciclette) in Ingmarju Bergmanu. Pa logično, da je Eastwood pobiral nagrade v ameriki, saj so tam sami bedaki in njegove “težke” filme smatrajo kot dobre, samo zato ker so depresivni.

7 01 2010
martek (21:32) :

Vsaj v enem se strinjama, namreč da so Američani bedaki. Sam tja ne bi uvrščal vseh, ker je to absurdno. Da pa ne seže do niti do kolen Italijanskim filmom, je pa druga kozlarija, ki si jo napisal.

Ti priporočam da ne reply-jaš, ker se mi ne da ukvarjati s teboj.

8 01 2010
bandit (16:48) :

“najprej nisem imel namena sodelovati pri debati, a sem videl že pri invictusu da je nekdo poveličeval eastwooda, čisto neupravičeno. Eastwood dela filme za neumne ljudi, zakrivajte si oči, a to je resnica! Njegovi zapleti so enostavni, vsak bedak zna iz njegovega filma razbrati bistvo, vedno igra samo na čustva, nikoli ni za filmom večje resnice, kot je recimo pri najboljših režiserjih ala Terrence Mallick ali Kubrick in Gilliam.”

uf, kako smo samovšečni

pazi, da ne boš poknil

13 01 2010
IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER (17:04) :

Tudi nekateri ostali so zelo kul s tvojega seznama, a govorim v smislu najboljših filmov dekade.

13 01 2010
IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER (17:07) :

“najprej nisem imel namena sodelovati pri debati, a sem videl že pri invictusu da je nekdo poveličeval eastwooda, čisto neupravičeno. Eastwood dela filme za neumne ljudi, zakrivajte si oči, a to je resnica! Njegovi zapleti so enostavni, vsak bedak zna iz njegovega filma razbrati bistvo, vedno igra samo na čustva, nikoli ni za filmom večje resnice”

Uffffffff :)

14 01 2010
martek (20:52) :

Gartner ti si bedak!

18 01 2010
zupa (23:21) :

zivjo.
glede little miss sunshine…kaj v tem filmu ti je tako vsec, da si ga dal na lestvico top 10 filmov desetletja??
ni provokacija al pa neki…res me zanima.

19 01 2010
w33d w33d (14:51) :

V središče so bili postavljeni liki, ki so vsak po svoje unikatni in zelo interesantni ter predvsem z odličnimi dialogi res zaživijo in ob gledanju sem dobil občutek, kot da res obstaja takšna družina k čemur so seveda veliko pripomogli tudi igralci. Preprosto navdušila me je sila zabavna in lahkotna prezentacija zgodbe, ki ponuja tudi mnoga vprašanja o življenju (z njimi se soočajo tudi glavni liki, a vsak po svoje). Sedejo mi filmi, ki vsebujejo svežo in drugačno naracijo, ki niso preveč melodramatični, a vseeno ponujajo enako mero globine kot razne hude socialne drame.
Upam, da sem ti dovolj nazorno odgovoril na vprašanje, in da sedaj razumeš mojo odločitev. ;)

19 01 2010
bandit (18:04) :

little miss sunshine in juno sta res 2 vrhunska filma, ki pa gresta mnogim v nos, ker sta “premalo intelektualna”, a sami popolnoma spregledajo point filma

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !