Funny People

10 10 2009

Nekaj let nazaj, ko sem si prvič ogledal štiridesetletnega devičnika, sem se nasmejal kot že dolgo ne. Film zame še vedno velja za eno izmed najbolj smešnih, zanimivih in originalnih komedij, kar sem jih videl. Nedolgo za tem je izpod peresa Judda Apatowa prišel nov izdelek, Knocked Up. Med ogledom sem nisem toliko nasmejal kot pri njegovemu prejšnjemu projektu, a mi je bil film vseeno zanimivejši od »devičnika«. Apatow je humorju dodal še kanček drame, kar je zame predstavljalo dokaj zanimiv film, ki me je precej pritegnil. Pred kratkim pa je v naše kinodvorane prispel še en izdelek mojstra novodobne komedije, Funny People.

Funny PeopleSkozi film spremljamo življenje komikov, njihovo vsakdanje življenje ter razne stiske. V središče je postavljena zgodba o prijateljstvu med dvema dokaj različnima osebama, Simmonsom in Wrightom. Simmons je starejši in nesočuten človek, kateremu so dnevi šteti, Wright pa je mlad in ambiciozen komik, ki nima sreče v ljubezni. Simmons Wrighta vzame pod svoje okrilje kot osebnega asistenta, od koder sledi zgodba o iskanju ljubezni, prijateljstva, pristnih stikov in še česa.

Starejšega komedijanta je izvrstno upodobil Adam Sandler, ki bi si za svojo vlogo utegnil prislužiti nominacijo za zlati globus. Prikazal je zrelo igro brez nepotrebnega pačenja, kompleksnejša čustva je upodobil zelo verjetno in kar je najpomembnejše, uspelo se mu je vživeti v to vlogo, gledalec brez naprezanja čuti pristnost njegove igre. Dobro sta odigrala tudi Seth Rogen, ki je zame eden izmed precej podcenjenih igralcev v Hollywoodu, in Leslie Mann, ki upodobi Simmonsovo izgubljeno ljubezen.

Izdelek vsekakor ne bo všeč vsem, saj mešanje žanrov običajno ni ravno priljubljeno pri »povprečnih« gledalcih, sploh če gre za mešanje med komedijo in dramo. To od gledalca zahteva posebno razpoloženje in pripravljenost do sprejemanja tako drame kot komedije istočasno, oziroma eno za drugim. S humorističnega vidika je film zanimiv, na trenutke dokaj inovativen in smešen, a celotno gledano humor ni tisto, kar bi bilo v tem primeru Apatowovo glavno orožje. Zgodba gledalca potegne vase, vsebuje dovolj svežine, da gledalca ohrani zainteresiranega skoz film. Liki so vsi precej zanimivi, kar naredi ogled še zanimivejši in nas ohrani »prisotne« navkljub (pre) dolgemu času trajanja.

Čeprav sem celotno precej zadovoljen s filmom, me je vseeno nekaj stvari precej motilo. Prvo bi izpostavil dolžino filma. Za izdelek te vrste, bi bilo že pol ure manj čisto dovolj. Juddu ne uspe zbrati dovolj materiala za takšno, že skoraj »epsko« dolžino. Pred samim ogledom sem bil že precej »shypan«, saj sem slišal ogromno dobrega na račun filma, trailerji so bili zanimivi, napovedane so bile že razne nagrade itd. Po ogledu pa se nekako nisem uspel znebiti občutka, da sem le še enkrat pogledal trailer, a to je verjetno le posledica same navdušenosti nad filmom že dolgo pred samim ogledom. Kljub vsem motečim faktorjem je bil ogled filma zame pozitivna izkušnja, katero pa bi priporočal vsem ljubiteljem dobrih, zanimivih, drugačnih in tudi malce kompleksnejših filmov (morda je to malce premočna beseda, a vsekakor so vidni zametki nečesa »globljega«). Prepričan sem, da bi Apatow ob ugodnih razmerah bil sposoben še marsičesa večjega, kot je komedija. Navsezadnje dramatično napreduje iz filma v film in le upamo lahko, da se njegova rast ne bo ustavila.

Ocena: 8/10

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi8 odzivov v “Funny People”

10 10 2009
IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER (15:59) :

Devičnik je bil tudi meni odlična komedija, Knocked Up mi je bil na trenutke močno dolgočasen in močno predolg, Komiki pa še večkrat dolgočasni in še bolj predolgi.

Pa ne gre za to, da mi ne bi bilo všeč mešanje drame in komedije, marveč za to, da Apatow to počne zelo slabo, kar pomeni, da film potem ne učinkuje ne kot drama in ne kot komedija.

10 10 2009
w33d w33d (19:40) :

Seveda film ne učinkuje kot drama in komedija, a ne zaradi tega, ker bi Apatow to slabo počel. Če bi on to slabo počel, bi bil sam film slab, kar pa glede na splošno mnenje (vsaj tistih, ki kaj vedo) vsekakor ni. Dejstvo je, da Apatow niti ne poskuša narediti delček filma dramatičen in delček komičen, po mojem ustvarja čisto svoj, poseben žanr, ki od gledalca zahteva drugačno vrsto razpoloženja, kot denimo komedija.

10 10 2009
bandit (23:04) :

“Dobro sta odigrala tudi Seth Rogen, ki je zame eden izmed precej podcenjenih igralcev v Hollywoodu”

zanimivo, meni je pa precej precenjen :)

11 10 2009
IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER (17:23) :

Meni tudi, skoz je isti, brez pravega razpona.

In ne vem, da bi bil podcenjen, saj igra v stotih filmih ne leto in mu gre super.

11 10 2009
w33d w33d (18:24) :

Ampak v kakšnih filmih pa igra? Večinoma so to komedije, edini cilj katerih pa je zvabiti v kino čim več ljudi. Prepričan sem, da bi bil sposoben odigrati tudi kakšno zahtevnejšo vlogo.

11 10 2009
bandit (18:34) :

naj izbere drug projekt, bomo hitro videil :)

zaenkrat sem mnenja, da lahko igra samo dobrosrčne rahlo debele funny guye

12 10 2009
IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER (17:27) :

Kdo pa je rekel, da želi igrati še kaj drugega oz. da se na vse pretege trudi, da bi mu dali drugačne vloge?

12 10 2009
w33d w33d (18:50) :

Mislim, da tega ni nihče rekel, še najmanj pa jaz (če lažem me citiraj), a ko smo že pri tem, kdo pa je rekel, da ne želi igrati še v čem drugem kot le v komedijah? Prepričan sem namreč, da ni njegov življenjski cilj igranje samo v komedijah (navsezadnje se večina komikov sčasoma le naveliča igranja le v komedijah).

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !