Inglourious Basterds

24 08 2009

Pulp Fiction, zame še vedno eden izmed najboljših filmov sploh. Nadvse zanimiva mešanica direktnih dialogov, zanimivih prepletajočih se zgodb in krvi. Scenarij, ki mu v tistem času ni bilo para, še danes ni tako dobrih likov, tako zanimivih zgodb, tako intenzivnih dialogov. Za vse to je zaslužen en človek, Quentin Tarantino. Mojster črne, krvave komedije, ki je že na robu bizarnosti. Vsak njegov film je prav posebno doživetje za gledalca, že na daleč se da razločiti film, ki ga je napisal Tarantino in film, ki je delo nekoga drugega. “This might just be my best work yet!” ali nekaj podobnega je že večkrat izustil QT, a ne na račun Šunda, ampak na račun filma, ki nosi naslov Inglourious Basterds. Scenarij zanj je namreč pisal več kot 15 let, na koncu mu je le uspelo dokončati življenjsko delo in čakanje se je izplačalo.Inglourious Basterds

Quentin Tarantino, človek, ki ne pozna žanrskih omejitev. Prav zaradi tega svojevrstnega žanrskega prirejanja so njegovi filmi tako dobri, tako sveži in vse več kot le gledljivi. A vse skupaj se ne ustavi pri žanru, tokrat gre Tarantino tako daleč, da prireja zgodovino, kar je nadvse pogumno dejanje, ki se izkaže za velik uspeh. Čisto vsaka prizor, ki obstaja le v Tarantinotovi zgodovini, je fantastičen. Vse skupaj izpade precej verjetno, ob ogledu nekako kar pozabiš, da so določene stvari zgolj plod Tarantinove domišljije. Sama zgodba je resnično zanimiva, saj gledalec komaj čaka, da izve, kaj se bo zgodilo potem. Scenaristi ponavadi pogrnejo ravno s tega vidika, a Tarantino pač ni navaden scenarist, on je pač Tarantino.

Odlična poteza je bila, da se ohranijo izvirni jeziki, v katerih je tekel pogovor, tako da je veliko nemščine in francoščine, a seveda ne gre izpustiti italijanščine (tisti, ki ste film videli, veste o čem govorim). S tem je režiserju film uspelo okrepiti, ga narediti bolj “resničnega”. To je bila precej drzna odločitev, saj je Tarantino na tak način tvegal precejšnjo izgubo, a očitno to ni imelo večjega vpliva, saj je bil film že prvi teden predvajanja precej uspešen. Liki so perfektno napisani, čisto vsak je unikaten, vsakogar lahko “čutiš”. Tudi sama igra je na izredno visokem nivoji, čisto vsa igralska zasedba svoje delo opravi brez napak, a posebna hvala gre seveda Christophu Waltzu, ki z izjemno natančnostjo upodobi precej nenavaden lik Hansa Lande.

Že iz napovednika je bilo razvidno, da bi “Barabe” dobile priložnost za napad na nacije na filmski premieri. Če upoštevamo samo idejo, ki nam jo tu servira Tarantino, je vse skupaj precej fascinantno. Ideja, da bi se s pomočjo filma končala druga svetovna vojna je naravnost briljantna in nadvse pogumna. Drznost in briljantnost, zopet dva pridevnika, ki sta značilna prdevsem za Tarantina. Skozi celotnen film vlada pristno vzdušje, kjer se počutimo, kot da sedimo poleg Alda Rainea in zraven opazujemo vse kar se dogaja “Barabam” med drugo svetovno vojna ali še bolje vse kar počnejo “Barabe” med drugo svetovno vojno. K takšnemu občutku nedvomno pripomore naravnost fantastična glasba, ki je na trenutke izjemno raznolika, a najpomembnejše je to, da deluje. Poleg glasbe velja omeniti še odlično scenografijo in kostumografijo.

Ta film ima vse. Ne manjka drmatičnih trenutkov, bizarnosti, krutosti, humorja, romance, akcije in seveda pustolovščine. Ta raznolikost je le ena izmed značiilnosti Quentinovega izdelka, ki je zame izvrstno doživetje, ki mu ni para. Vsekakor spada film med najboljše izdelke režiserja, morda je celo najboljši. To bo pokazal čas, za zdaj vem le to, da je film presegel vsa moja pričakovanja, ki so bila že v osnovi postavljena izredno visoko. Izdelek bi označil za najboljši film leta 2009 do sedaj. Film v sebi nosi dovolj potenciala tudi za nagrade, a glede na Tarantinov sloves se bo med nagrajence sila težko prebil. Vse čestitke Quentinu, ki je zopet našel formulo za uspeh. Tour de force v vseh pogledih!

Ocena: 9.5/10

“We’re gonna be doing one thing and one thing only… killing Nazis.”

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi20 odzivov v “Inglourious Basterds”

24 08 2009
Pris Pris (21:39) :

Super film. Gledal sem ga pred odhodom na Grossmannov festival in zdi se mi, da je dal odlično intonacijo za naslednje dni. ;)

Film bo očitno tudi finančna uspešnica, tako da so se Tarantinu tokrat res poklopili vsi faktorji.

24 08 2009
Štefan Štefan (22:44) :

Ja o čem se pa gre?

24 08 2009
w33d w33d (22:55) :

@Pris dobra izbira za uvod v Grossmanna in zgleda, da je Tarantinu res spet vse “steklo”. btw, zakon zombi :D

@Štefan sam se v svojih kritikah izogibam pisanja o vsebini, saj sem pač mnenja, da razlaganje vsebine ni delo kritika. Bolj se posvečam sami predelavi teme in uspešnosti filma tako na dramatičnem kot tehničnem področju. Če pa vas zanima vsebina, vam prilepim povezavo do Kolosejeve strani, kjer je vsebina že v prvem odstavku razložena.

http://www.kolosej.si/filmi/film/neslavne-barabe/

24 08 2009
dr. onyx (23:02) :

Ta film sem ravno danes gledal v kinu in kar nisem mogel verjeti, da je to lahko režiral Tarantino. Film se mi zdi, kot da bi režiral nekdo, ki je malo preveč gledal Vrnitev odpisanih, predvsem pa zelo težko določim, za kakšen žanr sploh gre. Prizor proti koncu, kjer tri Barabe igrajo Italijane, je enostavno komičen. Groteska, ki celotni zgodbi kljub vsem skalpom vzame še tisto malo kredibilnosti, da bi lahko karkoli resno jemal (uvodni prizor nakazuje sicer drugačen synopsis).

24 08 2009
w33d w33d (23:12) :

@onyx zame je ravno to čar Tarantinovega stila, ta njegova nepredvidljivost, nejasnost, kljubovanje klasičnim žanrskim omejitvam in navsezadnje tudi groteskni elementi, ki jih filmu res ne manjka. Tu gre pač za stvar okusa, nekateri imajo rajši klasično žanrsko usmeritev, medtem ko drugi (predvsem nova doba gledalcev) podpirajo to že brezmejno filmsko ustvarjanje. Sam spadam, kot je po zapisu mogoče videti, med slednje. A tudi če damo okus na stran je potrebno Tarantinu priznati določeno mero uspeha, denimo igra, celotna tehnična plat filma in navsezadnje sila izviren scenarij.

24 08 2009
dr. onyx (23:30) :

@w33d: Saj jaz Tarantina obožujem in njegove Stekle pse ter Pulp fiction sem gledal večkrat, kot katerikoli drug film. Pri tem filmu pa sem bil na koncu v bistvu zmeden, ker mi ni bilo čisto jasno, ali sem kaj spregledal. Če bi ta film razrezal in ga dal še enkrat v montažo, bi lahko sestavil vsaj tri žanrsko različne filme. Sodim pa že nekoliko v starejšo generacijo in zagovarjam, da nekateri žanri pač ne sodijo skupaj v isti film, podobno kot niso vse barve med seboj kompatibilne. Se pa Tarantinu pozna še vedno, da se je filmske obrti učil tako, da je v videoteki gledal filme v enormnih količinah.

25 08 2009
bwuz (00:53) :

FIlm sem gledal danes in moram reči da je eden najboljših do sedaj. Zelo dobri igralci. :)

25 08 2009
Borcetto (11:10) :

@W33d, tvoja kritika je totalno pozitivna, a je kakšen aspekt filma ki pa se ti ni dopadel?? Jaz ga bom šel namreč v kratkem gledati ampak nočem pričakovati preveč. Thnx

25 08 2009
w33d w33d (11:50) :

@Borcetto kot gledalca me je film popolnoma prepričal in mislim, da nisem opazil nič negativnega. Morda le dolžina, saj bi se s pomočjo dobre montaže dalo film še malce skrajšati in narediti zanimivejšega, a s tem bi se potem izgubil tudi tisti suspenz, ki se ustvari ob daljših prizorih. Takšnega občutka se seveda ne da ustvariti s pomočjo bliskovite montaže. Objektivno gledano, pa bi lahko nekatere motilo tudi to dejstvo mešanja žanrov in seveda prirejanja zgodovine do določene mere, a meni se je vse to zdelo precej umestno in nadvse zanimivo. Precej je odvisno od samega gledalca, koliko je pripravljen na “drugačnost”, seveda film s tega vidika ni za vsakogar. Če si Tarantino fan, potem sem prepričan, da ti bo film všeč, visoka pričakovanja pa so včasih res lahko grobnica filmom, tako da ti svetujem, da se, ne glede na to, kar prebereš drugje, odpraviš v film z zmernimi pričakovanji. Želim ti lep ogled.

25 08 2009
Domen (12:17) :

Hej,

meni se zdi ravno dolžina ključna. Zadeva je slow-food, mogoče se iz trailerja pričakuje 90-minutno akcijo, ampak kot celota je film zakon.

Cela recenzija: http://www.dsavic.net/2009/08/25/inglourious-basterds/

25 08 2009
filmoljub (15:06) :

Filma še nisem gledal (mi pa vse trenutne recenzije vzbujajo velike skomine in tudi pričakovanja), bi pa pohvalil zelo dober blog in tvoje filmske recenzije, ki so čedalje boljše.
Samo, da boš pri tem vztrajal. ;)

25 08 2009
w33d w33d (17:16) :

@Domen res je, film je boljši zaradi tega, dolžino kot problem pa sem navedel zgolj kot možnost, sicer je meni dolžina precej ustrezala, še kakšne minute več se ne bi branil.

@filmoljub tako kot vsi ostali kritiki ti tudi jaz svetujem ogled te mojstrovine. Hvala lepa za pohvale, vsekakor se bom še naprej trudil.

26 08 2009
filmoljub (07:39) :

Zanimivo, da še nikjer nisem zasledil trivie o tem, v čem je štos namenoma napačno črkovane sintagme v naslovu filma, Inglourious Basterds (glorious: krasen, sijajen, veličasten, slaven, znamenit; bastard: nezakonski otrok, pankrt, podlež, ničvrednež). Najbrž kaj v zvezi z jezikom, ki ga govorijo, oz. njihovo napačno in smešno izgovorjavo.

26 08 2009
Tuncic (11:03) :

Filmoljub. Mislim, da je naslov napačno črkovan iz dveh razlogov, ki ju sam domnevam. Prvi je, da je obstajal film Inglorious Basterds z pravim naslovom in ni hotel uporabiti prvotnega naslova. Drugi razlog pa je da enostavno ni dobil pravic za enak naslov zato je spremenil eno črko v svojem čudaškem stilu hehe.

26 08 2009
w33d w33d (12:20) :

@Tuncic nekje sem prebral, sicer ne vem, če je resnično ali ne, a piše, da je naslov morda takšen zaradi dejstva da je bil Aldo zgolj polpismen (ali koga to preseneča?). Drugače pa je velika možnost, da je to zgolj neka tržna poteza Quentina, da naredi film tudi na takšen način bolj zanimiv, da se ljudje, če ne drugega, pogovarjajo vsaj o naslovu. V vsakem primeru mi je takšen naslov veliko bolj všeč, saj se že ob pogledu na besedo “basterds” ali tisto frazo “A basterd’s work is never done!” krepko nasmejim.

27 08 2009
filmoljub (07:11) :

Tuncic: najbrž misliš tale film. :D Zanimivo.

27 08 2009
paucstadt paucstadt (23:18) :

Dobro spisano, seveda ga komaj čakam tudi sam, a čakam določeno družbo, da gremo skupaj v kino. Upam, da mi ga uspe videti preden se izteče :)

btw, dober blog, ga že prilagam na svojo blogrolo.

28 08 2009
t-h-o-r (21:57) :

super film, tarantino se je zopet potrudil, kot še vedno do sedaj

vendar pa če je bila moja prva reakcija o ogledu kill billa bolj navdušujoča :)

28 08 2009
Pris Pris (22:14) :

Glede naslova: Tarantino je rekel, da nikoli ne bo pojasnil napačno napisanega naslova, ker potem ne bi bilo več fore, kar napeljuje na to, da gre za nek inside joke, hkrati pa seveda tudi za dobro tržno potezo, ki bo film še dodatno ločila od drugih.

Angleški prevod filma Quel maledetto treno blindato je bil res Inglorious Bastards, ampak filmskih naslovov (ali naslovov pesmi, albumov ipd.) avtorsko pravo navadno ne ščiti.

Torej gre za še en misterij, podoben vsebini aktovke v Pulp Fiction. ;)

14 07 2010
Wega (13:08) :

A ni tako napisano (vrezano) na kopitu Aldove puške?

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !