The Hurt Locker

6 08 2009

Po daljši odsotnosti od pisanja bloga se spet vračam in to v slogu, z enim izmed najboljših treh filmov tekočega leta, The Hurt Locker. Film si je na lanskem beneškem festivalu prislužil kopico nagrad in nominacijo za zlatega leva, a je šele letos izšel v ZDA, kar ga že uvršča med favorite za razne nagrade ameriške filmske akademije. Tudi mene je film na večih ravneh navdušil in presegel moja pričakovanja.

The Hurt LockerV sredino je postavljena zgodba ameriških vojakov v Iraku, ki so specializirani za odstranjevanje bomb, min in podobnih nečednosti. Mi spremljamo vojaško in zasebno življenje vojaka Jamesa, ki ga je odigral več kot soliden Jeremy Renner. Sama zgodba je zelo zanimiva, gledalca kar potegne vase in izjemno nazorno prikaže življenjski stil vojakov v Iraku in njihove skrbi ter njihov običajen delovnik, ki je poln nepričakovanih situacij. Navkljub preprostosti dialoga je film vseskozi poln, niti za trenutek se ne dolgočasiš, k čemur veliko prispeva tudi izjemna montaža, tehnikom ne uide nominacija za oskarja.

Igra je izjemna s strani vseh igralcev, sam bi izpostavil Jeremyja Rennerja in Anthonyja Mackieja, slednji ima tudi prizor, v katerem pokaže vso svojo igralsko širino, prava čustvena bomba. Čeprav bo letos konkurenca v kategoriji glavne moške vloge izjemna imam občutek, da bi Renner ob vsesplošnem uspehu filma lahko prišel zraven, nekaj možnosti ima sicer tudi Mackie, a pot je še dolga. S tehničnega vidika je film presežek v vseh mogočih pogledih, kot sem že omenil je montaža izjemna, tudi fotografija izstopa in seveda zraven spadata še montaža in mešanje zvoka.

Mnogi film označujejo zgolj kot akcijski “flick”, ti ljudje nimajo blage o filmu nasploh. The Hurt Locker je izjemna vojna drama, ki preučuje globine človekove duše in psihe. Na trenutke je zgodba tako čustveno centrirana, da se popolnoma vživiš v karakterje, a naslednji trenutek že sledi akcija, pri kateri kar pozabiš dihati. Pa smo le dočakali film o vojni v Iraku, ki ne razočara, ravno nasprotno je film presežek v mnogih pogledih, zadovoljni bodo tako ljubitelji vojnih dram, kot tisti, ki so jim pisani bolj akcijsko obarvani filmi. The Hurt Locker je vsekakor hvale vreden dosežek, čigar ime bomo proti koncu leta slišali čedalje več.

“The rush of battle is often a potent and lethal addiction, for war is a drug.”

9/10

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi3 odzivov v “The Hurt Locker”

8 08 2009
IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER (02:47) :

Nisem ga še videl. Igralska ekipa in režiserka pa močno obetata.

22 12 2009
» The Messenger Film (21:51) :

[...] skušam reči, da to ni bilo pričakovano. Pravzaprav je bilo vse skupaj le vprašanje časa in po Hurt Lockerju smo dobili še drugo bolj ali manj kvalitetno vojno dramo letos, The Messenger. Ta se za razliko od [...]

24 12 2009
IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER (17:55) :

Končno pogledal, mojstrovina, pravkar spisal recenzijo.

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !